Tribase richt nieuw datacenter ERTMS testlab in voor Railcenter Amersfoort

Het is druk op het Nederlandse spoor. Elke dag stappen ruim een miljoen mensen in de trein en worden er enkele tonnen goederen vervoerd. De overheid heeft samen met de spoorsector de ambitie om de kwaliteit van het spoor te verbeteren. Dat betekent een nog hoger veiligheidsniveau, voldoende capaciteit op het spoor en een hoge kwaliteit van het vervoer. Het huidige systeem voor beveiliging van het spoor (ATB) functioneert goed, maar is verouderd en komt uit een tijd dat er minder treinen reden dan nu. Daarom heeft het kabinet gekozen om een nieuw treinbeveiligings- en besturingssysteem in te voeren: ERTMS (European Rail Traffic Management System).

Het programma ERTMS is een samenwerkingsprogramma tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ProRail en NS. Zij werken samen met andere stakeholders aan het uitwerken van de invoeringsplannen voor ERTMS.

 

Railcenter ERTMS testlab

Het op de juiste manier en juiste moment opleiden van machinisten, treindienstleiders en onderhoudspersoneel is een belangrijke succesfactor bij de invoering van ERTMS. Daarnaast wordt door het programma onder andere zorgvuldig nagedacht over de invoering van het ERTMS in het huidige spoorsysteem. Hoe ziet de testperiode eruit? Hoe kunnen alle bedrijven die met het systeem te maken krijgen zich goed voorbereiden op en oefenen met de nieuwe situatie? In een speciale verdieping binnen het Railcenter kunnen dit soort zaken voor ERTMS worden geoefend en getest via simulatoren: het ERTMS testlab.

 

Achtergrond

Voor de uitvoering van het project beschikte de afdeling Treinbeveiliging over een opstelling om testen uit te voeren en demonstraties te geven. Deze omgeving is in de loop der jaren zo gegroeid dat deze niet meer aansloot op de benodigde behoeftes. In het nieuwe gebouw van Railcenter is een groot gedeelte van de derde verdieping ingeruimd voor ERTMS. Dit geeft de afdeling Treinbeveiliging de gelegenheid een beter passende inrichting te kiezen en een meer representatieve en moderne demonstratie-omgeving te creëren.

 

Datacenter 

Tribase heeft in een samenwerkingsverband met Railconnect, ALL IT Rooms en Railcenter een geheel nieuw datacenter geplaatst op de derde verdieping van het nieuwe gebouw. De verdieping is letterlijk getransformeerd van magazijn tot datacenter: er was geen enkele voorziening die bruikbaar was voor een datacenter. De ruimte is voorzien van een nieuwe EV-installatie, een verhoogde vloer, een airco-installatie, een gasblusinstallatie, kabelgoten en één cold cube met 16 kasten. Er is rekening gehouden met toekomstige uitbreidingen. Zo is er de mogelijkheid om nog een tweede cold cube van 18 kasten te plaatsen.

 

Inrichting en migratie 

Nadat de basis van het datacenter gereed was kon worden gestart met de inrichting. Hierbij zijn de PDU’s in de kasten geplaatst, de stambekabeling tussen de verscheidene kasten is geïnstalleerd en de benodigde bevestigingsmaterialen zijn in de kasten geplaatst. Daarmee kon de vier weken durende migratieperiode beginnen.

Die periode - twee weken migreren, een week testen en een week finetunen - is succesvol uitgevoerd. Hierbij heeft Tribase nauw samengewerkt met de verschillende leveranciers en hun bijbehorende testomgevingen. Tijdens de migratie zijn vier systeemomgevingen verhuisd en zeker 1000 patchkabels en 2000 labels geplaatst. Na de migratie is de ruimte nog schoongemaakt om het datacenter netjes achter te laten.

 

Test werkplekken 

De drie nieuwe testwerkplekken op de derde verdieping zijn voorzien van twee gekoppelde en in hoogte verstelbare bureaus. Elke werkplek is voorzien van twaalf 24” monitoren die in twee rijen van zes boven elkaar staan.

Om verscheidene systeemomgevingen te kunnen ontsluiten naar elke willekeurige werkplek, is ervoor gekozen om de systemen in het datacenter te plaatsen. De systemen worden via een KVM-ontsluiting gekoppeld aan de werkplekken. Daardoor zijn er zowel aan de werkplekzijde als aan de systeemzijde KVM-extenders geplaatst. Deze extenders zijn achter de schermen gemonteerd waardoor ze niet zichtbaar zijn. De usb-verbindingen voor toetsenbord en muis lopen eveneens via de KVM-extenders.

Tribase heeft in het gehele traject een adviserende, ontwerpende, coördinerende en uitvoerende hoofdrol gehad. Die rol heeft geleid tot een goed resulterend en trots makend eindresultaat. Het nieuwe ERTMS testlab heeft een representatieve en moderne demonstratie-omgeving gekregen en draagt daarmee bij een positieve uitstraling voor ERTMS in Nederland.

Beheer en onderhoud van ICT-systemen

Meer info

Datacenter - management

Meer info

Projecten

Meer info